Kadunvalloitus Turussa 2005 perusteet ja päämäärät


Turku ja kaupunkisuunnittelu

Turku on mukana kestävän kehityksen organisaatioissa kuten UBC:ssä (Union of Baltic Cities), kestävän kehityksen Aalborgin sitoumuksessa, ja esimerkiksi yksityisautoilun kasvun minimointi on jo eräänä tärkeänä tavoitteena Turun ympäristöstrategiassa. RTS:n historiassa korostettu antikapitalismi marxilaiseen tulkintaan perustuvassa kritiikissään ei pure niin voimakkaasti Turun kaupunkitilaan: Turkulaisen kaupunkisuunnittelun tuloksena syntyneen kaupunkitilan ei voida väittää olevan vain seurausta globaalin pääomavallan alle alistuneesta kupunkisuunnittelusta. Miksi sitten vaivautua valtaamaan katua Turusta, kun RTS:n ”perinteiset” vaatimukset saada kaupunkitila takaisin jalan tai pyörällä kulkeville kaupunkilaisille on jo huomioitu kaupunkisuunnittelussa?

Vaikka paperilla kaikki näyttää hyvältä, on Turulla ja muilla eurooppalaisilla kaupungeilla yhteisiä ongelmia kaupunkisuunnittelussa: Usein suunnittelu on sektoroitunutta, kansalaisten integrointi suunnitteluun ja toteutukseen puutteellista, sunnittelulta puuttuu kokonaisnäkemys eikä strategioiden ja visioiden toteuttaminen ole onnistunut käytännössä. Turussa kansalaisten tasolta vastustusta ovat herättäneet esimerkiksi Rettinginrinteen talot, kävelykadun sijoittaminen Yliopistonkadulle eikä Eerikinkadulle, torin uudistamissuunnitelma, Tuomaansillan viereisen rautatiesillan sulkeminen kevyeltä liikenteeltä, puutaloihin kohdistuva Turun-tauti ja Raunistulan siilojen kohtalo. Kansalaiset, kestävän kehityksen utopiat ja käytännöt eivät ole kohdanneet toisiaan rakentavassa hengessä. Turun voi katsoa olevan yhteistyössä laajalti ympäri Suomea ja Eurooppaa, mutta onko se toiminut yhteistyössä asukkaidensa kanssa. Toisaalta dialogi on johtanut hyviinkin tuloksiin: Kauan närää aiheuttanut Hämeenkadun kapea kevyenliikenteenväylä saa kohta lisää leveyttä.

Päättäjät ovat itsekin huolissaan Turun kaupungin keskustan näivettymisestä automarkettien tehokkuuden logiikan imiessä kaupungin elävyyttä tyhjiin. Tehokkuudessaan kaupunkikeskusta ei voi kilpailla automarketeistumista vastaan, joten tulevaisuudessa kaupungin houkuttelevuus täytyisi rakentua muunlaisten arvojen päälle. Voimme oikeutetusti kysyä, onko Turku pystynyt tarjoamaan ja arvostamaan kaupunkielämän koko kirjoa, jonka se lupaa osana Aalborgin julistusta asukkailleen tuottaa.


Kadunvalloitus Turussa

Turkulaisen kadunvalloituksen tavoitteena on muistuttaa kaupunkia sen tekemistä lupauksista parantaa keskustan viihtyisyyttä, monipuolistaa kulttuuritarjontaa, luoda turvallinen elinympäristö ja noudattaa kestävän kaupunkikehityksen periaatteita ottamalla katu haltuun väkivallattoman suoran toiminnan periaatteella., mikä on RTS-liikkeen kova toiminnallinen ydin. Toiminnallamme olemme mukana auttamassa kaupunkia tarjoamalla vaihtoehtoja kaupunkitilan käytölle, esittelemällä uusia ideoita ja tuomalla yhteen innostuneita ihmisiä ideoiden takana. Valloitetusta kadusta muodostuu kaupungin kiireisestä rytmistä irrotettu paikka, jossa tarjoamme kaupunkilaisille mahdollisuuden osallistua kaupunkielämän koko kirjoon, joka parhaimmillaan muokkaa ja rikastaa kokijansa käsitystä katujen pakotetusta arkisuudesta.

Haluamme kiinnittää huomion kaupunkitilan ja nimenomaan katujen uudenlaiseen, autottomaan käyttämiseen, jossa kaupungin keskipisteessä ovat sen asukkaat. Vanha tulkinta kadusta määränpäähän johtavana reittinä ilman itseisarvoa pyritään purkamaan tekemällä kadusta elävä tuomalla kadulle keinuva kaupunkikarnevaali. Tarkoituksemme ei kuitenkaan missään nimessä ole purkaa vanhaa tulkintaa väkivallan keinoin vaan esitellä kaupunkisuunnittelijoille ja politiikantekijöille vaihtoehtoisia tapoja käyttää ja tulkita kaupunkia, vietellä niin heidät kuin kaupungin käyttäjätkin näkemään se rikkaus, jota kaupunkielämä parhaimmillaan voi tarjota.

Turun kaupungin vuonna 2004 allekirjoittamassa Euroopan kaupunkien yhteisessä kestävän kehityksen julistuksessa osallistuvaa demokratiaa pidetään tärkeänä: Tavoitteena on kutsua kaikki paikalliset toimijat osallistumaan tehokkaasti kaupungin hallintoon, joten toiminnallemme löytyy suora mandaatti – vaikka virkavalta ei vaikuttamisen foorumiamme hyväksyisikään! Kadunvalloitus on paikallisten toimijoiden tehokas mielenilmaus, jolla on poliittisia päämääriä. Lisäksi kadunvalloitus jo itsessään on poliittinen teko. Tarkoituksenamme on kerätä kaupunkikarnevaalin ohessa kaupunkilaisten mielipiteitä Turun keskustan kehittämisestä ja toimittaa ne eteenpäin kunnanvaltuustolle. Kaupungin ongelmana on ollut kansalaisten integroiminen strategioiden, visioiden, ohjelmien ja julistusten toimeenpanoon, vaikka esim. UBC:n kestävän kehityksen visio sanotaan toteutettavan uudenlaisella kansalaisten ja auktoriteettien välisellä dialogilla sekä yhteistyössä kansalaisyhteiskunnan omien organisaatioiden kanssa. Turun kadunvalloituksella haluamme luoda myös mahdollisuuden tällaiseen dialogiin. Turun kaupungilla on olemassa kaikki työkalut, joilla tehdä kaupunkitilasta viihtyisämpää ja käyttäjäystävällisempää ja me RTS:ssä vaadimme ja muistutamme, että niitä työkaluja saa ja pitää käyttää!